Aegean Seagull Virtual Airline System

Homepage    Operations Chart    Pilots Lounge    What's New    Forum    Fleet    Scenery    Join Us

Events-MP Sessions    Gallery    Management    ASe Insider    Legal Disclaimer    Guest Book    Links    E-Mail Us

 

Το ταξίδι της Αμερικής...

 

Η ιστορία του υπερατλαντικού ταξιδιού με ελαφρύ μονοκινητήριο αεροπλάνο ξεκίνησε περίπου πριν μια δεκαετία!

Το 1993 με βρίσκει νέο πιλότο στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Εκπαιδευτής στο αεροδρόμιο "West Hampton - The Gabreski"

με όχι πάνω από 1000 ώρες στο ενεργητικό μου. Όλες, ελαφρά μονοκινητήρια και μόλις μερικές δεκάδες σε ελαφρά δικινητήρια αεροπλάνα. Ο καιρός περνούσε και οι ώρες πτήσεων αυξάνονταν γοργά μια και η σχολή που δίδασκα είχε πάντα πολλούς μαθητές. Οι χειμώνες της Νέας Υόρκης γνωστοί.... Θερμοκρασίες μεταξύ -20 και -10 ήταν κάτι το συνηθισμένο... Τα καλοκαίρια στο Long Island έμοιαζαν αρκετά με τα δικά μας. Βέβαια λόγω της θέσης της περιοχής οι ορατότητες από CAVOK μέσα σε 30 λεπτά της ώρας έπεφταν στα 30-40 μέτρα.... Καταπληκτικός καιρός για REAL IFR εκπαίδευση! Πρωινό ξύπνημα, briefings, αποπαγoποίηση των αεροπλάνων, pre-flights και πτήσεις. Οι περισσότερες εκπαιδευτικές. Ταξίδια... ταξίδια... ταξίδια παντού. Σε διάστημα έξι ετών πέταξα πάνω από δεκαεννέα πολιτείες και προσγειώθηκα σε εκατοντάδες αεροδρόμια της Αμερικής. Στο J. F. Kennedy αλλά και στο μικρό και uncontrolled airfield "Spadaro". Όλα έστω και μετά από μια δεκαετία έρχονται στην θύμησή μου σαν μια γλυκιά ανάμνηση. Μπορώ να γράψω σελίδες ή γιατί όχι και βιβλία για αυτά τα πρώτα αεροπορικά χρόνια στην Αμερική. Δεν θυμάμαι κάποια πτήση που να μη συνέβη κάποιο περιστατικό. Φυλλομετρώντας τα βιβλία ωρών πτήσεων που έφερα από την Αμερική κάθε καταχώρhση έχει να μου θυμίσει και κάτι διαφορετικό....

 

Η θέση που βρισκόταν η βάση της σχολής που εργαζόμουν ήταν στη ανατολική πλευρά του Long Island. Βόρεια περίπου στα 10 ναυτικά μίλια ο Ατλαντικός... Νότια στα 4 μίλια ο Ατλαντικός... Ανατολικά... ο Ατλαντικός. Η μόνη πλευρά που θα μπορούσε κάποιος να πετάξει σε γη ήταν δυτικά. Βέβαια ανατολικά από το Long Island "φύτρωναν" αρκετά νησιά. Θυμάμαι αναπολώντας την πατρίδα μου ως έλληνας πέταγα προς αυτά τα νησιά έστω για να έχω την "αίσθηση" πως κάπως έτσι θα ήταν και οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο της Ελλάδας, της πατρίδας μου... Βέβαια το να πραγματοποιηθεί μια τέτοια πτήση προς τα νησιά του Ατλαντικού ήταν κάτι που απαιτούσε ιδιαίτερη προετοιμασία και προσοχή. Όχι μόνο από το μαθητή αλλά και από μένα. Ύψη ασφαλείας... πορείες, χρόνοι... κ.λ.π. Όλα ήθελαν προσοχή. Η πτήση πάνω από τον Ατλαντικό ήταν για όλους μας μια πρόσκληση-πρόκληση. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποστάσεις απαιτούσαν πολλές φορές πτήση πάνω από το νερό για 2 και πλέον ώρες... με μονοκινητήριο... στα 7000-8000 πόδια... νομίζω ότι είναι αρκετά κατανοητό το πως νοιώθαμε!

 

Κάποια μέρα η διοίκηση της σχολής έριξε την "βόμβα". Χρειάζεται να μεταφερθεί ένα αεροπλάνο PIPER ARCHER II στην Ελλάδα για ένα πελάτη που το είχε μόλις αγοράσει. Τα μάτια όλων άστραψαν. Συναισθήματα έντονα και άπειρα. Φόβος, τρόμος, έκπληξη, πόθος... Η διοίκηση της σχολής ζήτησε "εθελοντή πιλότο" μόνο από το staff της. Βρεθήκαμε 3 "τρελοί" που δεχθήκαμε να πετάξουμε-μεταφέρουμε το αεροπλάνο στην Ελλάδα. Τελικά η τύχη με "ευνόησε" και το ταξίδι μπήκε στα "σκαριά". Επί ένα μήνα προετοιμάζαμε όλοι μαζί αυτό το ταξίδι. Εφόδια... ειδική στολή διαβίωσης μέσα στο αεροπλάνο (η θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα υπολογίσαμε ότι θα ήταν μόλις 3-4 βαθμούς πάνω από το μηδέν) Ούτε λόγος για χρήση του καλοριφέρ του αεροπλάνου...(βλέπε δηλητηρίαση και θάνατος από διαφυγέν μονοξείδιο του άνθρακα) Φαγητό ελαφρύ όχι από διατροφικής πλευράς αλλά από θέμα βάρους. Σκέψη για δεύτερο άτομο ούτε που πέρασε από το μυαλό μας... (performance και endurance γαρ :-).  Χάρτες - χάρτες - χάρτες... σωστά τοποθετημένοι και προσπελάσιμοι. Τα πίσω καθίσματα θα ξηλώνονταν από το αεροπλάνο και την θέση τους θα έπαιρνε μια έχτρα δεξαμενή καυσίμου των 25 gals που θα επέτρεπε στο μικρό Archer να φτάσει μέχρι τη Γροιλανδία και την Ισλανδία...  Υπολογίσαμε ότι θα χρειαστώ περίπου 10 "στάσεις" για ανεφοδιασμό μέχρι την Αθήνα. Το πρώτο leg θα ήταν από το "Gabreski" (KFOK) μέχρι το Portland International στην πολιτεία του MAIN (KPWM). Εκεί εκτός από την μετατροπή στο σύστημα καυσίμου θα πέρναγα και ένα ειδικό διήμερο "σχολείο" για πτήση πάνω από τον Ατλαντικό με μονοκινητήριο, όπου θα έπαιρνα και το σχετικό certificate από το τοπικό παράρτημα της FAA. Όλα σχεδιάστηκαν με προσοχή μια και δεν υπήρχε η πολυτέλεια για κανένα λάθος. Το αεροπλάνο "πέρασε" από "εκατοντάωρο" έλεγχο και ο κινητήρας πέρασε "overhaul". Όλα ήταν έτοιμα για την "τρέλα" μας. Βέβαια λογαριάσαμε όλοι μας χωρίς τον "ξενοδόχο", που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του αεροπλάνου. Φαίνεται πως δεν έπεισε την ασφαλιστική εταιρία για την "ασφάλεια" και την "σίγουρη" μετάβαση του αεροπλάνου από την Νέα Υόρκη στην Ελλάδα δια της αεροπορικής οδού. Έτσι άδοξα το όνειρο τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Το αεροπλάνο "λύθηκε" και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα δια της θαλάσσιας οδού εντελώς άδοξα για μένα αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη...!

Πετώντας λοιπόν στους εικονικούς ουρανούς της VATSIM τον εξομοιωτή μου το παλιό όνειρο ξαναήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Η αφορμή σοβαρή. Η εταιρία Dream Fleet έδωσε στην αγορά τον εξομοιωτή του ARCHER II. Δεν χρειάστηκα περισσότερη σκέψη. Αφού το όνειρο δεν πραγματοποιήθηκε τότε να η ευκαιρία τώρα! Ξέθαψα από τη βιβλιοθήκη μου το project "X'ATLANTIC with ARCHER" και άρχισα την προετοιμασία.

Αποφάσισα να μη χρησιμοποιήσω τα μέσα που δίνουν σήμερα τα προγράμματα ναυτιλίας όπως το FS Navigator, τη χρήση του GPS. Αποφάσισα ακόμα να μην χρησιμοποιήσω ούτε Utillities τύπου Servinfo, Wazzup κλπ. Θέλησα να πάω "AS REAL AS IT GETS". Χρησιμοποίησα μόνο αεροπορικά sites για να παίρνω τα weather forecasts, το FSMETEO για να πετάω με REAL καιρικές συνθήκες και τίποτα παραπάνω. 

Τις 22 του Φεβρουαρίου γέμισα το αεροπλάνο μου με καύσιμο (100LL) στην πίστα του "Gabreski" και τροχοδρόμησα στον διάδρομο 24....

Χρειάστηκα 70 ώρες μέσα σε 4 μήνες μπροστά σε δύο monitors, για να μπορέσω να ολοκληρώσω αυτό το εγχείρημα. Όλα τα legs έγιναν σε πραγματικό χρόνο (Χ1) στο FS, όπως αποδεικνύεται από τα ACARS reports και τα ύψη που επέλεξα ήταν ύψη που μου διασφάλιζαν αυτονομία και μηδενική παγοποίηση. (το φτωχό μου Archer II δεν διέθετε αντιπαγοτικά πέρα από ένα PITOT HEAT.... ) Αν και το FS δεν επηρεάζεται από τέτοιο φαινόμενο, εν τούτοις με ενδιέφερε να εξομοιώσω την πραγματικότητα όσο περισσότερο γίνονταν. 

Στο leg από Τίρανα Αλβανίας προς Κέρκυρα είχα τη χαρά να με συνοδεύσει προς την Κέρκυρα 

 η TR126A (ο φίλος μου Αντώνης Κάντας),

και μετά από ένα "πεφωτισμένο Vectoring" ανάμεσα από τα βουνά στη βόρεια Κέρκυρα που μου ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη... ο controller στο KERKYRA APP (που για να με τιμήσει για αυτό μου το εγχείρημα δεν ήταν άλλος από το "αφεντικό" της Seagull κ. Φώτης Δημητρόπουλος) με "κατέβασε" στο διάδρομο 17 σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΔΑΦΟΣ. 

           

Σημ: 

Η μοναδική φορά πού "άναψα" το GPS γιατί η αδρεναλίνη μου είχε ανέβει λιγάκι.... στο κόκκινο και ήθελα να απαθανατίσω το "vectoring"!!

 

Πολύ χαρούμενος γιατί έκανα ένα μικρό αεροπορικό όνειρο πραγματικότητα έστω και εικονικά.... (Γιατί τα γραφόμενα με παραπέμπουν στη γνωστή διαφήμιση οινοπνευματώδους ποτού δεν ξέρω)...

 

Περισσότερο όμως, χαρούμενος που πέταξα από την Αμερική μέχρι την Ελλάδα με τα χρώματα της "AEGEAN SEAGULL". Θα μπορούσα βέβαια να πετάξω με τα εθνικά χαρακτηριστικά νηολογίου της Ελλάδα (SX) αλλά επέλεξα της ASE, μιας εικονικής αεροπορικής εταιρίας που φτιάχτηκε με μεράκι από ένα φίλο και επανδρώθηκε με "σοβαρούς" εικονικούς φίλους-πιλότους.

Με σεβασμό για τη σοβαρότητα όλων των μελών της Aegean Seagull αφιερώνω αυτό ταξίδι σε όλα τα μέλη της εικονικής μας εταιρίας και τους προτρέπω να πετάξουν το ίδιο ταξίδι και να χαρούν όλοι την μαγεία του να πετάς πάνω από τον Ατλαντικό με "μικρό" αεροπλάνο χωρίς FMS και LNAVs. Μόνο με "Heading", ελπίδα και αγάπη για το "virtual flying".

 

Το ταξίδι με εικόνες....

Leg 1  

  From : New York  The West Hampton          

               Beach - The Gabreski Airport   KFOK

  To :      Portland International (Mane)  KPWM

  Block Time : 1:39'

  Flight Time : 1:27'

  Final Fuel :   86 kg 

  Spent Fuel : 44 kg

  Length :       153 NM

  Cumulative Hours: 1:39'

  Cumulative N. Miles: 153 NM

 

Leg 2  

From : Portland International (Mane)  KPWM

To :     Gaspe CYGP

Block Time : 3:02'

Flight Time : 2:53'

Final Fuel :   63 kg

Spent Fuel : 66 kg

Length :       261 NM

Cumulative Hours: 4:41'

Cumulative N. Miles: 414 NM

 

Leg 3

From : Gaspe - CYGP

To :     Goose Bay Canada - CYYR

Block Time : 3:31'

Flight Time : 3:20'

Final Fuel :   40 kg

Spent Fuel : 90 kg

Length :       427 NM

Cumulative Hours: 8:12'

Cumulative N. Miles: 841 NM

 

Leg 4

From : Goose Bay, Canada - CYYR

To :     Narsarsuaq Greenland - BGBW

Block Time : 6:16'

Flight Time : 5:59'

Final Fuel :   59 kg

Spent Fuel : 125 kg

Length :       503 NM

Cumulative Hours: 14:29'

Cumulative N. Miles: 1.344 NM

 

Leg 5

From : Narsarsuaq, Greenland - BGBW

To :     Keflavik, Iceland - BIKF

Block Time : 5:57'

Flight Time : 5:43'

Final Fuel :   00 kg !!!

Spent Fuel : 130 kg

Length :       614 NM

Cumulative Hours: 20:25'

Cumulative N. Miles: 1.958 NM

 

Leg 6

From : Keflavik, Iceland - BIKF

To :     Endinburgh, Scotland - EGPH

Block Time : 5:35'

Flight Time : 5:26'

Final Fuel :   03 kg

Spent Fuel : 127 kg

Length :       612 NM

Cumulative Hours: 26:00'

Cumulative N. Miles: 2.570 NM

 

Leg 7

From : Endinburgh, Scotland - EGPH

To :     Biggin Hill, London UK - EGKB

Block Time : 3:47'

Flight Time : 3:23'

Final Fuel :   46 kg

Spent Fuel : 84 kg

Length :       279 NM

Cumulative Hours: 29:47'

Cumulative N. Miles: 2.849 NM

 

Leg 8

From : Biggin Hill, London UK - EGKB

To :     Schwechat Vienna, Austria - LOWW

Block Time : 5:16'

Flight Time : 5:11'

Final Fuel :   13 kg

Spent Fuel : 117 kg

Length :       572 NM

Cumulative Hours: 35:03'

Cumulative N. Miles: 3.421 NM

 

Leg 9

From : Schwechat Vienna, Austria - LOWW

To :     Rinas Tiranna, Albania - LATI

Block Time : 4:34'

Flight Time : 4:25'

Final Fuel :   25 kg

Spent Fuel : 102 kg

Length :       458 NM

Cumulative Hours: 39:37'

Cumulative N. Miles:  3.879 NM

 

Leg 10

From : Rinas Tiranna, Albania - LATI

To :     Kapodistrias Kerkyra, Hellas, LGKR

Block Time : 1:12'

Flight Time : 1:08'

Final Fuel :   28 kg

Spent Fuel : 23 kg

Length :       85 NM

Cumulative Hours: 40:49'

Cumulative N. Miles:  3.964 NM

 

Leg 11

 From : Kapodistrias Kerkyra, Hellas, LGKR

To :     E. Venizelos, Athens, Hellas, LGAV

Block Time : 1:12'

Flight Time : 1:08'

Final Fuel :   28 kg

Spent Fuel : 23 kg

Length :       85 NM

Cumulative Hours: 40:49'

Cumulative N. Miles:  3.964 NM

 

Μετά τιμής.

 

   

Κυβερνήτης Στάθης Τσαγκαράτος                 

  Aegean Airlines RJ100 Fleet

 

  Proud member of Aegean Seagull.

  ASE402

 

Back to ASe Insider Page 

Powered by counter.bloke.com